Călătoria, o altfel de terapie

Călătoria, o altfel de terapie

Vacanţele de vară şi de iarnă au fost întotdeauna un prilej de bucurie maximă pentru mine. Marea – vara şi muntele – iarna erau două monede de răsplată pentru cuminţenia tuturor.
Am crescut şi, mult timp, m-am bucurat de călătorii doar urmărind acest şablon cu falsa impresie că meritam relaxare şi destindere doar VARA şi IARNA în concediu.
Am descoperit pur întâmplător că nu-i aşa, iar aceasta întâmplare m-a făcut un OM MAI FERICIT.

Totul a început cu o SURPRIZĂ. În urmă cu ani buni, în timpul facultăţii, prietenul meu a venit cu ideea să nu mai mergem acasă pe acelaşi drum şi să facem un mic ocol. Veneam de la Câmpulung şi trebuia să ajungem la Piteşti. Ocolul pentru el însemna o oprire la Sinaia. Nu va imaginaţi că aveam bani în buzunar. Chiar deloc. Cu toate acestea am ajuns la Sinaia, de acolo la Ploieşti, iar apoi din nou acasă. Ce am făcut la Sinaia? Am respirat aerul de munte, ne-am plimbat până la Peleş, apoi am pornit către Piteşti, cu rucsacul în spate, în care aveam proviziile pentru următoarea săptămână.

huzur-blog-calatoriilemariei-castelul-peles
Castelul Peleş – Sinaia

Aceea a fost ziua în care s-a trezit călătorul neobosit din mine. Momentul în care am realizat că nu trebuie să aştept ocazii speciale pentru a călătorii, că nu am nevoie de şabloane pentru a mă simţi mereu în vacanţă, dar şi că lipsa banilor este doar o scuză şi nu un impediment real.


De ce călătoresc eu?

O fac pentru a vedea, a cunoaşte, a simţi, a evada, a împărtăşi.

CĂLĂTORESC, pentru a vedea locuri frumoase, unice, care vorbesc mereu chiar şi fără cuvinte. Văd Veneţia unică prin ochii lui Renoir, iar Grigorescu îmi îndreaptă privirile către un car cu boi din satul românesc de odinioară.

huzur-blog-calatoriilemariei-grand-canale-venetia
Grand Canale – Veneţia

CĂLĂTORESC, deoarece călătoria este cel mai practic mod de a cunoaşte aceasta lume minunată creată pentru noi. Cele mai importante şi solide cunoştinţe de geografie, istorie, artă, antropologie şi ştiinţă le-am dobândit în urma periplurilor mele prin lume. Este cel mai bun şi potrivit mod în care am exersat dialogul în alte limbi. De departe, cel mai potrivit loc pentru o lecţie de istorie, poate fi în egală măsura Roma sau muzeul de istorie din oraşul tău.

CĂLĂTORESC, pentru că în fiecare loc în care am mers până acum am încercat simţăminte diferite în faţa aceloraşi stimuli. În călătorii ai parte de senzaţii noi, chiar dacă ai văzut de zece ori acelaşi loc. Pizza nu va mirosi niciunde cum miroase în Sicillia, aşa cum mămăliguţa răscoaptă nu va, fi în niciun alt loc, la fel de gustoasă ca cea de pe plita bunicii de la ţară.

huzur-blog-calatoriilemariei-pizza-ca-la-roma
Pizza ca la Roma – chiar la Roma

CĂLĂTORESC, pentru a evada. Călătoriile se numără printre puţinele lucruri care mă deconectează de la cotidian. Problemele dispar în faţa asaltului de stimuli ai noului loc, lăsând loc trăirilor de moment. Nimic nu se compară cu albastrul turcoaz al Mării Mediterane în bătaia soarelui de iunie, dar nici o plimbare de duminică, prin pădure, nu se lasă mai prejos, având efectul unei întregi luni de terapie. CĂLĂTORESC, deoarece vreau să împărtăşesc prin scris, şi nu numai, ceea ce am văzut. Scrisul este prima mea chemare spre evadare. Călătoriile le urmează îndeaproape. Revin iar şi iar în locurile pe care le vizitez, spunându-vă vouă despre ele. Cum? Prin Calatoriilemariei.blogspot.ro,  loc în care povestesc o frântură din ele, pentru a-i ajuta pe alţii să înţeleagă, să cunoască, pentru ca mai apoi să-şi spună propriile poveşti.


De ce ar trebui s-o faci şi tu?

Poate din aceleaşi motive ca şi mine sau alte 22.091.984 în plus.

Cert este că dacă nu o faci s-ar putea să nu vezi că există şi alte locuri frumoase pe această lume. De asemenea,  ai rata ocazia de a cunoaşte oameni şi obiceiuri unice. Vibraţiile speciale ale unor colţuri de rai n-ar mai deveni propriile tale vibraţii. Tu s-ar putea să nu poţi evada uşor din şablonul pe care îl urmezi aproape zilnic şi cu siguranţă nu-ţi vei putea împărtăşi nici ţie, dar nici celorlalţi, din bucuria de a trăi.

NU UITA! Nu ai nevoie de o ocazie specială să te simţi bine, aşa cum nu ai nevoie de VACANŢA la MARE sau de VACANŢA de IARNĂ ca să faci o călătorie.

Scoate la iveală călătorul neobosit din tine!


huzur-blog-calatoriilemariei-Georgiana-Negulescu

Articolul şi imaginile sunt realizate de Georgiana Maria NEGULESCU, blogger-iţă la calatoriilemariei.blogspot.ro, mare iubitoare a călătoriilor, după cum aţi înţeles din text cred, soţie îndrăgostită şi mămică a unui puşti foarte creativ şi năstruşnic.

%d bloggers like this: