Un hatâr pentru Martie 1


Precum o femeie frumoasă şi schimbătoare, această lună nu se poate hotărî dacă să-şi lase lacrimile să curgă sau să răsară dimineaţa zâmbind în soare. Martie este luna renaşterii, a trezirii tuturor puterilor naturii, a mugurilor, a feminităţii cu toate farmecele sale, a reapariţiei culorilor, a Pământului şi fecundităţii. A proiectelor noi, a deochiului, a răsăritului matinal şi, după o iarnă de calm şi introspecţie, a acţiunii.

Martie este în sine o lună feminină, plină de mister, boboci şi schimbare. Este luna frumosului Yin, iar oamenii din această parte a lumii o sărbătoresc cu mărţişoare, flori şi cadouri pentru tot sexul feminin. În acestă perioadă privesc la zâmbetele celor de felul meu şi-mi dau seama câte femei frumoase a născut natura şi ele nici măcar nu ştiu ce deosebite sunt.

Şi, într-o exprimare mai puţin poetică, ştiţi cred că vorbesc despre voi, femei extraordinare, ce vă priviţi pe voi înşivă printr-un ciob de sticlă deformantă, pe care societatea modernă vi l-a dat cândva în trecut şi nu puteţi renunţa de fel la el. Ciobul vă arată tot ce nu aţi putea iubi la voi. Coapse pline, burtici ce depăşeşc limite standard, pungi sub ochii trişti de atâta defăimare, sâni ce şi-au pierdut poate din elasticitate sau braţe ce se îngroaşă de fiecare dată când vă priviţi critic în oglindă.

Sunteţi toate frumoase şi nici măcar nu ştiţi. Nu ştiţi, nu vedeţi că picioarele pe care le blamaţi vă poartă zilnic pe cărările vieţii. Aţi uitat să le iubiţi doar pentru… alergat şi dans şi… poate pentru stat 8-9 ore în picioare la muncă. Vă supăraţi pe sânii voştri, dar când i-aţi lăsat ultima dată liberi sub tricou, liberi să respire şi să-şi (re-)formeze muşchii prin mişcare naturală? Iar pielea voastră, ce se veştejeşte zilnic sub straturile chimice de creme, fonduri, farduri şi… alte machiaje? Când a profitat ultima dată de pauză şi soare? Când a mai mângâiat-o vântul cald de primăvară?

Ştiţi oare că fiecare vorbă urâtă pe care v-o spuneţi (uneori fără măcar să vă daţi seama) îmbolnăveşte rând pe rând celulele voastre? Iar după câţiva ani de autocritică şi neapreciere, vă treziţi într-o zi bolnave. Un stomac cu probleme, un şold ce nu se mai mişcă, cancer la sân sau… alte şi alte probleme. Sunteţi minunate, de ce vă faceţi singure rău?

Vă comparaţi mereu cu femeile a căror meserie în sine este frumuseţea, uitând esenţialul – modelling-ul este un job ca oricare altul şi chiar şi aceste fete frumoase au propriile insecurităţi corporale.

Ca şi voi, cu sau fără machiaj, vedetele de la noi sau de alt undeva, sunt la fel de frumoase. Pentru că parte importantă din aspectul unei persoane este personalitatea ei, cuvintele nespuse din privire, atitudinea faţă de sine şi faţă de ceilalţi…

Iubiţi-vă pentru ceea ce sunteţi! Meritaţi asta! Priviţi-vă în oglindă doar pentru a vedea lumina vie a ochilor şi extraordinarul din voi şi şoldurile, ce abia se aşteaptă mişcate pe ritmul vostru propriu, şi pieptul plin de Iubire, ce se vrea revărsată asupra voastră înşivă, dar şi asupra celorlalţi. Iubiţi-vă aşa cum sunteţi, fără „dar”, fără „poate”, fără „într-o zi”. Iubiţi-vă exact aşa cum v-a lăsat Dumnezeu, căci sunt sigură că El nu a văzut urâţenie atunci când a creat, ci doar diversitate.

Iar Martie vă sărbătoreşte pe voi fiecare pentru unicitatea, puterea şi feminitatea voastră. Făceţi-i un hatâr: lăsaţi-vă sărbătorite, apreciaţi-vă pe voi înşivă!