Izmă


Mentă, mentolat, mentol, mentosan. Izmă.

menta_004+

Ştiţi răcoarea ceaiului de mentă în mijlocul verii? I-aţi întâlnit aroma în bucătăria voastră? V-aţi parfumat vreodată mâinile strivind între palme câteva frunze de mentă adunate din vreo tufă la margine de drum? (Margine de drum rurală, nu de oraş… Eu m-aş ţine departe de cele de oraş.) V-a liniştit mama stomacul, în copilărie – după cele câteva dulciuri în plus, cu un simplu ceai de mentă? Cu siguranţă răspunsul vostru este pozitiv la măcar una dintre întrebările mele.

Mentă, mentolat, mentol, mentosan. Izmă.

Izma (sau menta – după numele ştiinţific) este o plantă cu o aromă unică, ce poate fi folosită medical, cosmetic sau doar ca relaxant. Din punct de vedere doctoricesc, menta este de mare ajutor în problemele digestive: calmează dureri, îndepărtează stările de greaţă, vindecă indigestii şi diaree. În răceli şi gripe – alungă febra, decongestionează nasul, gâtul şi plămânii – ceea ce este extraordinar pentru că uşurează respiraţia în alergiile lejere sau astm. Respiraţia plăcut mirositoare nici nu ştiu dacă s-o încadrez la medicale sau la cosmetice. Până la urmă, parfumul particular al unei persoane o poate face pe aceasta mai frumoasă şi mai plăcută sau… nu.

Mentă, mentolat, mentol, mentosan. Izmă.

Când vă simţiţi obosiţi sau trişti, beţi o cană de ceai îndulcit sau un pahar mare de limonadă rece, aromată cu mentă. Nici nu ştiţi ce mult vă puteţi astfel stimula mintea şi simţurile.

Ceai_003+

Cum vara se încinge deja din ce în ce mai mult, poate ar trebui să ştiţi că menta, fiartă şi răcită la frigider, poate calma arsurile solare. Înmuiaţi câteva dischete demachiante în lichid şi aşezaţile pe zonele cele mai puternic aprinse. Vă veţi simţi mult mai bine rapid. Tot din punct de vedere cosmetic, menta este folosită în multe creme şi parfumuri. Printre altele, are şi efecte liniştitoare pentru iritaţiile pielii şi acnee.

Mentă, mentolat, mentol, mentosan. Izmă.

O altă caracteristică care mă încântă teribil la această plantă este culoarea pe care o numeşte (Mint (engl.)) şi care este una dintre cele mai la modă în anul acesta.

menta01

Sursa foto

Deci ce preferaţi mai întâi: o ceaşcă de ceai îmbietor sau o super piesă de vestimentaţie mentolat aromată în verde?

Mentă, mentolat, mentol, mentosan. Izmă.

Articolul acesta nu se vrea a fi un sfat medical. Nu vă trataţi bazându-vă pe el. Sunt o iubitoare a naturii şi nimic mai mult. Dacă aveţi probleme de sănătate, mergeţi la medic.