Dracula Fest sau cum să dai savoare ciorbei de fasole


Şi cum după o absenţă de trei săptămâni nu puteam reveni pe blog decât cu o poveste de vacanţă, plină de aventuri prieteneşti, multă distracţie şi dureri sănătoase de picioare, vreau să vă împărtăşesc grăbit despre o seară plină de viaţă şi de munte, petrecută pe culmile Cetăţii Poenari sâmbăta trecută (20 august a.c.).

DraculaFest2016_0043

De vreo opt ani încoace, câţiva oameni tare de treabă organizează prin Consiliul Judeţean Argeş, cam în aceeaşi perioadă a anului, o foarte interesantă evocare a istoriei şi culturii lui Ţepeş, sub numele de Dracula Fest.

În cuvinte puţine şi simple, după ora 19:00, cei care au cutezat să urce toate cele 1.480 de trepte pe ploaie şi vânt, au fost întâmpinaţi de câţiva actori interpretându-i pe Vlad Ţepeş, cu doamne şi nobili de la curte, şi s-au bucurat de un recital de muzică medievală oferit de tineri talentaţi de la Liceul de Arte „Dinu Lipatti” din Pitești, o faină interpretare de cântece de munte a lui Bogdan Ion Mircea şi un recital folk cu Tică Lumânare – moment foarte bine împletit cu un adevărat remember Florin Dumitru, artistul ce ne-a încântat simţurile artistice până în urmă cu 6 luni şi a cărei prezenţă eterică nu cred că am fost singura persoană ce a simţit-o. Pe final s-a degustat cozonacul gigant făcut de o doamnă din Aref, în timp ce doi dansatori din Trupa Starfix s-au jucat un pic cu focul pe ritmuri de dans.

DraculaFest2016_0154

Remember Florin Dumitru

În cuvinte şi mai puţine, dar pline de sens, am trăi alături de prieteni un amalgam de emoţii şi am aplaudat până ne-au usturat palmele (după ce genunchii aproape ne cedaseră deja unora dintre noi). Între poveşti vesel condimentate de către directorul Teatrului din Piteşti tocmai precum magiunul (sau dulceaţa de caise) pus în ciorba de fasole cu afumătură dă mai multă savoare, între râsete cu gura până la urechi şi amintiri lacrimogene, între grave răsuflări pe trepte de piatră şi un picnic improvizat în faţa temniţei lui Ţepeş, în care ceapa şi vişinata au fost cele mai gustate. Între salutările către generaţia-n blugi şi imnuri româneşti, în vânt şi ploaie. Între toate acestea nu ştiu să spun ce a fost mai deosebit dintre ele. Poate doar prietenia dintre noi, care ne-a destins sufleteşte.

DraculaFest2016_0039

DraculaFest2016_0113

Bocceluţa cu merinde şi apă pe care am primit-o fiecare la baza scărilor care urcă la cetate, așa cum a fost tratat și domnitorul Vlad Țepeș de către arefeni…

DraculaFest2016_0013

Gaşca noastră alături de un coleg de presă, nea Tudorică

Şi tot ce mai pot adăuga este că sper ca la anul să mă mai ţină genunchii şi suflul pentru încă o astfel de serbare. Şi mai sper să vă găsesc pe câţi mai mulţi dintre voi pe crestele Cetăţii.

DraculaFest2016_0079

DraculaFest2016_0066

Fotografiile au fost realizate de Andreea Andrei, Daniela Haivas şi de către mine.